Aelurostrongyloza la pisici (viermi pulmonari)

Aelurostrongyloza este o parazitoza cauzata de Aelurostrongylus abstrusus. Ciclul biologic poate avea loc doar daca exista gazda intermediara: melcii, organisme ce asigura dezvoltarea stadiilor larvare L2 si L3. Studiile au demonstrat ca primavara si toamna sunt cele mai multe raportari ale prezentei parazitozei, in corelatie cu dependenta melcilor de umiditate.

Adesea aelurostrongyloza este o boala asimptomatica, cu evolutie obisnuit subacuta sau cronica, dar in infestatii masive se poate intalni si evolutie acuta.

Cand infestatia este masiva, pisicile pot prezenta:
 semne respiratorii: tuse cronica insotita de dispnee progresiva, polipnee, jetaj;
 semne digestive: anorexie, diaree;
 emacierea musculaturii (in stadiul avansat al bolii).

Diagnosticul se poate stabili prin:

  • examen coproparazitologic metoda Baermann
  • examinarea la microscop a probei recoltate prin BAL (lavaj bronhoalveolar)
  • PCR
  • examen necropsic (post-mortem)

Tusea (grasa, sufocanta) apare datorita larvelor de la nivelul conductelor respiratorii si cresterii secretiei de mucus, respectiv acumularea acestuia. Netratata, afectiunea poate duce la emfizem pulmonar, edem pulmonar sau pneumonie, avand corespondent clinic dispneea, polipnee, pana la respiratie bucala si abdominala. Pot prezenta, de asemenea, stranut repetat, tahicardie, oboseala la eforturi mici/medii si o stare generala proasta, sunt letargice, anorexice, urmate de emacierea maselor musculare, hidrotorax şi poate avea ca final exitusul. Uneori animalele prezintǎ diaree și scaderi în greutate. Jetajul in faza de debut este abundent, sero-mucos, uneori roz, ca in stadiile avansate ale bolii acesta sa devina purulent.

Medicul veterinar Berbece Elena din clinica noastra a dezoltat subiectul in tema de licenta „Studiu clinic si epidemiologic in aelurostrongyloza la feline domestice” in 2018, demonstand prezenta parazitului in minim 7 judete: Bucuresti, Prahova, Arad, Gorj, Dambovita, Sibiu, Brasov. In februarie 2021 am identificat un prim caz de aelurostrongyloza in Bacau (mai exact Barati, Margineni). Tratamentul este extrem de usor de administrat, aplicat, respectat!

Cazul nostru este Pikachu/ Pufi, pisica in varsta de 1 an si masa corporala doar de 1 kg. S-a prezentat la cabinet din cauza ca prezenta un sindrom digestiv, cand clinic am observat dispnee severa. Proprietara nu a constientizat pana in acel moment ca pisicuta respira greu, astfel ca urmatorul pas a fost expunerea radiologica a toracelui. Ulterior am decis sa ii recoltam probe prin lavaj brohoalveolar (cu ocazia anesteziei am si sterilizat-o), dar si examen coproparazitologic metoda Baermann. Ambele laboratoare la care am apelat au confirmat aelurostrongyloza infestatie masiva, astfel ca ulterior am efectuat si noi un examen Baermann in cabinet. Pisicuta a primit tratament (e in continuare in tratament) si deja se simte mult mai bine! Imagini mai jos cu pacienta Pikachu!