Am adoptat un animal. Care sunt primii pasi?

Am adoptat un animal. Care sunt primii pasi?

de | feb. 25, 2021 | Fără categorie

Daca tocmai ai gasit/ adoptat/ cumparat un animal, ideal ar fi sa fie consultat de un medic veterinar pentru stabilirea varstei aproximative si aprecierea starii de sanatate. Daca animalul este clinic sanatos, se incep deparazitarile: intern (sirop/ comprimat) si extern (spot-on/ comprimat), ambele tinand cont de masa corporala si de varsta. Foarte important de mentionat este ca primele 14 zile sunt cele cu risc, in sensul ca poate fi purtator pentru diversi agenti patogeni, iar testele rapide nu ajuta daca animalul este in perioada de incubatie. Puiutii trebuie protejati prin a fi tinuti in casa  pe toata durata schemei de vaccinare si pana la 14-21 zile ulterior ultimului vaccin!

Daca prezinta simptome ale unei afectiuni sistemice, se incepe tratamentul si ulterior se revine la planul initial. Dupa 10 zile in care animalul a fost supravegheat  – stare generala, apetit hidric, alimentar, aspectul fecalelor, comportament- trebuie repetata deparazitarea interna (de cate ori este nevoie pana nu mai sunt eliminati paraziti prin fecale sau pana cand examenul coproparazitologic este negativ). Ulterior, deparazitarea interna se va repeta periodic la 4-6 luni sau dupa efectuarea examenului coproparazitologic de rutina. Deparazitarea externa se va face lunar, cu produse de calitate buna, intrucat parazitii externi pot transmite paraziti interni si apare un cerc vicios. In cazul cainilor deparazitarea externa LUNARA este obligatorie, mai ales ca babesioza le poate pune in pericol viata- aceasta fiind transmisa prin intermediul capuselor.

Testele rapide ce pot fi efectuate pentru a afla cat mai multe informatii despre starea animalului sunt:

  • la pisici: FPV (panleucopenie), FIV (imunodeficienta felina), FeLV (leucemie felina), Toxoplasma (parazit, zoonoza), FCoV (virusul coronavirozei feline)
  • la caini: CPV (parvoviroza), CDV (Maladia Carre/Distemper/jigodie), Parvo-Giardia-Corona, CHW (pentru cei  cu varsta mai mare de 8 luni), 4DX (Dirofilaria, Erlichia, Anaplasma, Borelia)

La rapelul deparazitarii interne se va incepe si schema de vaccinare, daca e indeplinit criteriul de varsta, respectiv 2 luni.  Schema de vaccinare difera in functie de producator, poate contine de la 3 pana la 5 vaccinuri la catei (la interval de 3, respectiv 2 saptamani), iar la pisici schema de vaccinare este reprezentata de 2 vaccinuri (la interval de 3 sau 4 saptamani, in functie de numarul de valente).

Ulterior animalele pot, si e recomandat sa fie vaccinate antirabic, la varsta minima de 3 luni. Pentru catei exista si vaccinul impotriva tusei de canisa, ce se aplica intranazal.

Dupa incheierea schemei de vaccinare, inca 14-21 zile va trebui sa protejati animalul, prin a nu il scoate din casa (nu se recomanda permiterea animalului sa ia contact cu incaltamintea oamenilor, aceasta se poate comporta ca un „carrier”), pentru ca Romania prezinta o incidenta mare a bolilor virale, contagioase, iar anticorpii au nevoie de timp pentru a ajunge la titru protector.

Dupa varsta de 5 luni, femelele pot fi sterilizate, iar masculii ideal dupa 1 an. NU se recomanda ca femelele sa fete minim o data (este un mit!), ci din contra, sterilizarea sa aiba loc anterior primului ciclu de calduri, pentru a reduce la minim riscurile aparitiei formatiunilor mamare.

Daca animalul gasit este adult, se recomanda deparazitarile ca prim pas, apoi vaccinarea (doar doua vaccinuri polivalente). In anii urmatori, animalul va necesita un singur vaccin pe an. Dupa varsta de 5 ani, si animalutele au nevoie de analize de sange anuale pentru preventia bolilor organice sau pentru tinerea lor sub control prin hrana si medicatie specifica. De asemenea, analizele de sange se recomanda de fiecare data cand apar modificari in starea generala a animalului sau preoperator (orice anestezie ar trebui precedata de analize, chiar si pentru detartraj/ tuns/ sondare etc).

Despre Elena Berbece

Absolventă ca șefă de promoție a Facultății de Medicină Veterinară din București în 2018, Elena și-a format competențele profesionale prin practică intensă și mentorat la prestigioasa clinică Ortovet. Elena a transformat visul său în realitate, punând bazele clinicii Amon Vet Care.

0 Comentarii