Carcinomul scuamocelular

Carcinomul scuamocelular este un tip de tumora ce afecteaza frecvent pisicile deschise la culoare, cu predispozitie pisicile albe. Localizarea predominanta este pavilionul auricular sau zona trufei (nasului).

Este important ca proprietarii de pisici albe sa aiba habar ca acestea sunt predispuse la numeroase probleme dermatologice, mai ales daca au acces in exterior si sunt expuse radiatiilor solare; incepand cu dermatita solara si terminand cu acest carcinom scuamocelular. Nu este otita externa cand pielea urechilor incepe sa se exfolieze sau sa prezinte falduri, in niciun caz cand apar perforatii!

Vizitati medicul veterinar de fiecare data cand aveti semne de intrebare, nu amanati! Uneori consultatia poate salva viata animalului, prin acordarea sfaturilor corecte si punerea proprietarului in tema referitor la afectiunea animalutului respectiv.

Carcinomul scuamocelular se prezinta ca neoformatie vegetanta, nodulara, infiltrativa sau ulcerata sau o combinatie intre ulcere si varianta vegetanta. Este o formatiune maligna si metastazeaza rapid.

Vom prezenta un caz venit prea tarziu pentru a fi tratat- motanelul alb complet a murit in ziua urmatoare; dar demonstativ, am adaugat fotografii si cu Anushka, o pisicuta ce a avut nevoie de amputarea pavilioanelor auriculare inca din stadiul de dermatita solara!

Sunt doar doua din numeroasele cazuri pe care le avem cu aceasta afectiune!

Interventia chirurgicala a fost efectuata de dr. Elena Berbece.

                                                                     

                                                                     Motanel fara nume ce nu a apucat sa se bucure de tratament

                             

                                                                                                 Anushka, pacienta noastra si astazi 🙂