Demodecia la caini

Demodecia sau demodicoza este cauzata de un parazit numit Demodex canis, acarian microscopic localizat profund, la nivelul foliculilor pilosi. Demodecia poate fi localizata sau generalizata si apare mai ales la tineret si la categoria getriatrici.

Semnele clinice ale demodeciei sunt:

  • eritem (piele rosie)
  • prurit (mancarimi)
  • cruste
  • miros ranced
  • hipercheratoza (ingrosarea pielii)

Diagnosticul se stabileste in urma examinarii la microscop de catre medicul veterinar, a lamelor, dupa raclat profund. Parazitii au aspect tipic si sunt usor de identificat, astfel ca animalul va incepe tratamentul imediat dupa stabilirea diagnosticului. Nu se transmit la oameni sau la alte animale!

Tratamentul va fi stabilit de catre medicul veterinar. In trecut demodecia se trata cu substante tip amitraz, dar fiind foarte toxice (uneori baile finalizandu-se cu moartea animalului, pentru ca prin existenta microleziunilor cutanate se absoarbe o cantitate mai mare de subtanta activa) s-a renuntat la acestea. Acum tratamentul este extrem de simplu, prin administrarea de comprimate utilizate in mod curent ca deparazitari externe, lunar! Pentru un animal predispus, se recomanda administrarea lunara a comprimatelor, pentru a preveni aparitia recidivelor. Noi suntem mari fani ai acestor comprimate, chiar si pentru animalele clinic sanatoase, folosindu-le cu incredere maxima in preventia infestatiilor cu purici si capuse.

In imagini o veti vedea pe Taffy, cand a fost gasita si acum!