Diabetul zaharat la caini

Diabetul zaharat este un sindrom caracterizat de incapacitatea organismului de a regla concentratia de glucoza din sange (glicemia). Pe scurt, pancreasul prezinta doua tipuri de celule: endocrine si exocrine. Celulele endocrine (beta) sunt cele responsabile cu producerea insulinei.

Simptomatologia este vaga, stearsa: sindrom PU/PD (polurie, polidipsie), pierdere in greutate, desi animalul prezinta apetit alimentar crescut (polifagie). Desi animalul are mese consistente, glucoza ramane in sange cauzand hiperglicemie, neputand fi utilizata de catre celule. Excesul de glucoza este eliminat prin urina, astfel ca un alt indiciu al diabetului este glucozuria.

Exista doua tipuri de diabet: zaharat/ Mellitus/ de tip 1/ insulino-dependent si insipid/ de tip 2/ insulino-rezistent. Diabetul Mellitus este cel mai frecvent intalnit la caini.

Diagnosticul se stabileste pe baza semnelor clinice, completate de investigatii paraclinice: glicemie, fructozamina, sumar urinar. In prima saptamana de la stabilirea diagnosticului, animalul trebuie sa ramana internat pentru ajustarea dozei de insulina.

Tratamentul este atat medicamentos (insulina injectabila), dar si dietetic: Diabetes/ Obesity diet, hrana trebuie administrata la aceeasi ora si respectand cantitarea recomandata de medic.

Pacienta noastra, Twiggy, s-a prezentat la noi dupa doua saptamani sub supraveghere medicala, hrana de buna calitate, dar inca fara diagnostic. La doar 8 kg, arata emaciata, casectica, blana mata, apetit alimentar si hidric crescute, astfel ca imediat am aflat ca sufera de diabet zaharat (aparut post-partum). A fost verificata ecografic, biochimic, hematologic. A fost internata la noi 3 luni, a ajuns la 12 kg, dupa care a mers direct la un foster in Uk, unde i-au continuat tratamentul. Vom atasa poze la internare si la externare!