Dirofilarioza este o afecțiune produsă de Dirofilaria immitis, parazit ce se localizează la nivel cardiac și pulmonar, cauzând simptomatologie respiratorie, insuficiență cardiacă dreaptă, soldată cu insuficiențe organice multiple.
Transmiterea la câini are loc prin intermediul țânțarilor odată cu hrănirea. Durează aproximativ 6 luni de la înțepătură până când microfilariile devin viermi adulți. Aceștia pot trăi în organismul gazdă de la 5 la 7 ani. Animalele inițial nu prezintă semne clinice sau prezintă simptomatologie ștearsă: tuse ușoară, dar repetată, oboseală la efort minim. Când animalul se află într-un stadiu avansat al bolii refuză deplasarea, efortul, apetit diminuat, pierdere în greutate. Dacă animalul nu este tratat, numărul viermilor crește, conducând la insuficiență cardiacă manifestată clinic prin ascită (acumularea de fluid liber în abdomen), dispnee severă, sindrom caval, mucoase palide și moarte.
Dirofilarioza este o boală progresivă, care netratată poate fi fatală!
România este una dintre țările cu incidență ridicată a dirofilariozei, datorită abundenței de surse de apă stătătoare – în apropierea cărora se află țânțarii.
Testarea este rapidă, prin test CHW (Canine Heartworm) sau test 4DX (Dirofilaria, Ehrlichia, Anaplasma, Borrelia) și medicii o recomandă o dată pe an și înainte de orice intervenție ce necesită anestezia animalului.
Există prevenție, prin administrarea de comprimate antiparazitare de bună calitate, ce-i drept ușor mai scumpe decât media pipetelor, dar cu eficiență importantă asupra multor categorii de paraziți (purici, căpușe, țânțari și chiar paraziți interni).
Tratamentul dirofilariozei poate fi abordat diferit:
- Melarsomină (2,5 mg/kg IM – 3 administrări) – varianta scumpă, cu efect rapid, dar riscuri mari pentru animal – acesta trebuie carantinat 2-4 săptămâni după injecția respectivă. În cazuri severe, câinii rămân în cuști de izolare sub supraveghere toată perioada de 4 săptămâni.
- Ivermectină / Milbemicină / Selamectină / Moxidectină – cu efect în timp, NU distruge viermii adulți, dar le scurtează perioada de viață. Omoară microfilariile (stadiile larvare) și sterilizează viermii adulți.
In paralel, animalul va mai avea nevoie de:
- Doxiciclină 5mg/kg/zi, po, 30 zile, anterior administrării melarsominei, sterilizează adulții de simbiontul Wolbachia și reduce complicațiile septico-toxice.
- Prednisolon 0,5-1 mg/kg/12 h – 3 zile – în vederea reducerii simptomatologiei respiratorii.
- Cardiotonice și medicație antihipertensivă – în funcție de caz, după examen cardiologic: radiografie toracică, ecografie cardiacă, ECG, măsurarea tensiunii arteriale.
Mai jos vom prezenta cazul Bonnie, un caz complicat: tumori mamare (ambele lanțuri mamare), piometru, Dirofilaria immitis, Dirofilaria repens, pacient hipertensiv. Menționăm că intervențiile chirurgicale au fost efectuate la Clinica Trauma Surgery Vet București, în ideea alegerii anesteziei inhalatorii, mai sigură pentru pacient. Bonnie a fost salvată dintr-un adăpost public, unde fusese abandonată de stăpân după ce toată viața a fost exploatată în reproducție. Nesterilizată, la 7 ani, având piometru și tumori mamare, nu mai putea da naștere altor pui, deci nu mai era profitabilă a fi ținută. A fost internată aproximativ 8 luni, dar acum e la căsuța ei fericită, în tratament pentru hipertensiune, dar fericită 🙂
0 Comentarii