Dirofilarioza

Dirofilarioza este o afectiune produsa de Dirofilaria immitis, parazit ce se localizeaza la nivel cardiac si pulmonar, cauzand simptomatologie respiratorie, insuficienta cardiaca dreapta, soldata cu insuficiente organice multiple.

Transmiterea la caini are loc prin intermediul flebotomilor (un anume tip de tantari) odata cu hranirea. Dureaza aproximativ 6 luni de la intepatura pana cand microfilariile devin viermi adulti. Acestia pot trai in organismul gazda de la 5 la 7 ani. Animalele initial nu prezinta semne clinice sau prezinta simptomatologie stearsa: tuse usoara, dar repetata, oboseala la efort minim. Cand animalul se afla intr-un stadiu avansat al bolii refuza deplasarea, efortul, apetit diminuat, pierdere in greutate. Daca animalul nu este tratat, numaurl viermilor creste, conducand la insuficienta cardiaca manifestata clinic prin ascita (acumularea de fluid liber in abdomen), dispnee severa, sindrom caval, mucoase palide si moarte.

Dirofilarioza este o boala pregresiva, care netratata poate fi fatala!

Romania este una dintre tarile cu incidenta ridicata a dirofilariozei, datorita abundentei de rauri, lacuri – in apropierea carora se afla flebotomii.

Testarea este rapida, prin test CHW (Canine Heartworm) sau test 4DX (Dirofilaria, Erlichis, Anaplasma, Borelia) si medicii o recomanda o data pe an si inainte de orice interventie ce necesita anestezia animalului.

Exista preventie, prin administrarea de comprimate antiparazitare de buna calitate, ce-i drept usor mai scumpe decat media pipetelor, dar cu eficienta importanta asupra multor categorii de paraziti (purici, capuse, flebotomi si chiar paraziti interni).

Tratamentul dirofilariozei poate fi abordat diferit:

  • Melarsomina (2.5 mg/kg IM- 3 administrari)- varianta scumpa, cu efect rapid, dar riscuri mari pentru animal- acesta trebuie carantinat 2-4 saptamani dupa injectia respectiva/ in cazuri severe, cainii raman in custi de izolare sub supraveghere toata perioada de 4 saptamani
  • Ivermectina/ Milbemicina/ Selamectina/ Moxidectin- cu efect in timp, NU distruge viermii adulti, dar le scurteaza perioada de viata. Omoara microfilariile (stadiile larvare) si sterilizeaza viermii adulti.

In paralel, animalul va mai avea nevoie de:

-> Doxiciclina 5mg/kg/ zi ,po,30 zile, anterior administrarii melarsominei sterilizeaza adultii de simbiontul Wolbachia si reduce complicatiile septico-toxice

-> Prednisolon 0.5-1 mg/kg/12 h- 3 zile- in vederea reducerii simptomatologiei respiratorii

-> Cardiotonice si medicatie antihipertensiva- in functie de caz. dupa examen cardiologic: radiografie toracica, ecografie cardiaca, ECG, masurarea tensiunii arteriale

Mai jos vom prezenta cazul Bonnie, un caz complicat: tumori mamare (ambele lanturi mamare), piometru, Dirofilaria immitis, Dirofilaria repens, pacient hipertensiv. Mentionam ca interventiile chirurgicale au fost efectuate la Clinica Trauma Surgery Vet Bucuresti, in ideea alegerii anesteziei inhalatorie, mai sigura pentru pacient. Bonnie a fost salvata dintr-un adapost public, unde fusese abandonata de stapan dupa ce toata viata a fost exploatata in reproductie. Nesterilizata, la 7 ani, avand piometru si tumori mamare, nu mai putea da nastere altor pui, deci nu mai era profitabil a fi tinuta. A fost internata aproximativ 8 luni, dar acum e la casuta ei fericita, in tratament pentru hipertensiune, dar fericita 🙂