Epilepsia la caini

Epilepsia la caini

de | mart. 23, 2021 | Fără categorie

De cele mai multe ori cand spunem cuvantul “surpriza” ne referim la un lucru bun, insa in medicina acest cuvant a luat o conotatie diferita, aceea de a definii o psihoza des intalnita la caini numita epilepsie

Bob este un catel care a fost diagnosticat in clinica noastra cu aceasta afectiune ce s-a
manifestat printr-o perturbare a activitatii electrice excesive, brusca, tranzitorie dar recidivanta a neuronilor cerebrali, cu alte cuvinte el prezenta crize alcatuite din cele trei tipuri de manifestari:
 faza de aura (faza de anxietate si neliniste)
 faza ictala (convulsiile propriu-zise)
 faza post-ictala sau de epuizare a organismului iar intre aceste crize el se comporta si
actiona perfect normal.

Cauzele acestei nevroze sunt reprezentate de anumite afectiuni extracraniene (intoxicatii, hiperglicemie, insuficienta hepato-renala) sau intracraniene (malformatii cerebrale, tumori).
Epilepsia ereditară este descrisă cu predilecţie la rasele Ciobănesc german, Setter irlandez, Husky siberian, Beagle, Koker spaniol, Labrador retriever, Keeshoud, Schnauzer pitic, Tervuren belgian, Dachshundul. Reflex, crizele epileptiforme apar în otite, sinuzite, pulpite, proctită, infestaţii parazitare masive, putând fi declanşate şi de excitanţi puternici (zgomote, lumină, frică, stări emotive etc.).


Diagnosticul epilepsiei se stabileste pe baza anamnezei, al examenului neurologic fizic si
functional, al examenului de laborator hematologic si biochimic sangvin, computer tomograf (CT), rezonanta magnetica (RMN), electroencefalograma (EEG).

Tratamentul epilepsiei la câine este dificil din cauza dificultăţii stabilirii dozei, respectiv
a concentraţiei serice eficiente a anticonvulsivantelor, precum şi a multiplelor efecte secundare nedorite, imediate, dar şi de durată. La acestea se adaugă contraindicaţiile şi efectele încrucişate cu alte medicamente. De aceea noi indemnam proprietarii sa ceara ajutor de specialitate pentru a evita tratamentele nocive. El isi urmeaza si acum tratamentul cu seriozitate si speram sa aiba o viata lunga si intradevar plina de surprize placute.
Daca aveti acasa un animal ce manifesta astfel de crize sau un catel déjà diagnosticat cu
epilepsie nu ezitati sa ne cereti ajutorul. Suntem aici sa oferim o viata mai buna patrupedului dumneavoastra, sfaturi utile si sigure, luptand alaturi de aceasta in fata EPILEPSIEI.

Despre Elena Berbece

Absolventă ca șefă de promoție a Facultății de Medicină Veterinară din București în 2018, Elena și-a format competențele profesionale prin practică intensă și mentorat la prestigioasa clinică Ortovet. Elena a transformat visul său în realitate, punând bazele clinicii Amon Vet Care.

0 Comentarii