Formatiuni mamare- animale nesterilizate

Adesea cititi despre beneficiile sterilizarii si recomandarile medicilor de a steriliza animalele din jurul dumneavoastra si NU degeaba!

Sterilizarea este interventia chirurgicala ce presupune indepartarea ovarelor si a coarnelor uterine ale pisicii/ catelei. Aceasta impiedica femelele sa se reproduca, lucru foarte important intr-o tara suprapopulara de pisici europene si catei metisi, pentru care nu vor fi niciodata suficiente case.

Avantajele sterilizarii:

  1. Scade riscul aparitiei tumorilor mamare;
  2. Anihileaza riscul aparitiei piometrului (infectie in uter);
  3. Ajuta sistemul imunitar prin eliminarea unei surse importante de stress- sunt femele ce refuza hrana in perioada de estru;
  4. Scad sansele ca femela sa evadeze (in cazul in care are acces in exterior)
  5. Scad sansele de contractare a bolilor transmisibile: la catele Sarcomul Sticker despre care vom posta un articol separat, la pisici: atat motanii cand se lupta pentru femele- prin muscatura pot transmite virusul FIV sau FeLV (imunodeficientei felice sau leucemiei feline), cat si intre femela si mascul in momentul montei;
  6. Elimina disconfortul creat de perioada de calduri: sangerari vulvare la catele/ mieunat la pisici.

Vom prezenta mai jos cazul catelusei Echo, nu atat de norocoasa ca animalele cu stapani ce opteaza pentru sterilizare! Echo a fost gasita de un ONG pe strazile din Bacau cu numeroase formatiuni mamare si anemica. Am luat-o la Bucuresti pentru radiografie toracica si nu existau semne de metastaze pulmonare, astfel ca am optat pentru KappaVet sa fie clinica unde va fi operata, avand aproape Centrul de transfuzie Hemopet, dar si anestezie inhalatorie (pe care noi nu o aveam la acel moment). A primit sange intraoperator, a fost sterilizata si a trecut si prin mastectomie completa lant mamar drept si mastectomie partiala lant mamar stang. Rezultatul examenului ,histopatologic nu a fost grozav, astfel ca a urmat o perioada cu citostatice la fiecare 3 saptamani, dar dupa doar 3-4 administrari de epirubicina, Echo a prezentat schiopatura membru posterior. Desi speram sa fie doar o luxatie de patela sau ruptura de ligament cruciat, am trimis o proba recoltata prin tehnica PAAF (punctie aspirativa cu ac fin) ;a un laborator de specialitate, ce ne-a confirmat inevitabilul… au aparut metastaze osoase. Durerile au devenit din ce in ce mai greu de suportat, piciorul mai tumefiat, dureros, apetitul mai scazut spre absent, astfel ca a trebuit sa luam decizia eutanasiei. 

Si totul pentru ca nu a fost sterilizata…

Interventia a fost efectuata de dr. Livia Dumitrescu KappaVet si dr. Elena Berbece Amon Vet Care