Prolapsul vaginal poate fi descris ca o formatiune la nivel vulvar, sangeranda si inconfortabila pentru pacient.
Se intampla sa apara la femele in perioada de proestru final -estru (calduri), deoarece sub influenta estrogenilor celulele peretelui vaginal intern se hipertrofiaza si se exteriorizeaza la nivel vulvar, organul genital femel extern. Predispozitia genetica este uneori incriminata in aparitia acestuia, dar si intreruperea actului montei brusc sau fatarile dificile in trecut.
Rasele cele mai frecvent afectate sunt: labrador, bulldog englez, ciobanesc german, Saint Bernard, Mastiff.
Cea mai grava complicatie a prolapsului vaginal este blocarea mictiunii, astfel ca se poate ajunge la glob vezical, peritonita, respectiv decesul animalului.
Cauze:
- genetic
- predispozitie de rasa
- perioada de estru
Unul dintre numeroasele cazuri de prolaps vaginal pe care le-am tratat este Vera Wang, gasita de o organizatie locala intr- bstare generala proasta, slabita, BCS 3, in perioada de calduri, cu prolaps vaginal.
Se recomanda analize de sange: biochimie sangvina, hemoleucograma, sumar si sediment urinar, pentru stabilirea afectarii statusului general.
Tratamentul este chirurgical si medicamentos. Se recomanda sterilizarea femelei, introducerea manuala a vaginului pana hipertrofia va involua (avand in vedere ca a fost eliminata sursa de estrogeni), tratament local- toaleta locala, aplicarea de unguente pentru a diminia disconfortul animalului, aplicarea de guler elisabetan pentru a preveni automutilarea; de asemenea se pot administra si terapii hormonale.
Recomandarea generala este sa sterilizati femelele, pentru a evita situatiile de acest gen, mult mai costisitor de remediat si mai dureros pentru femela.
0 Comentarii