Rahitismul si complicatiile sale

Rahitismul este o afectiune metabolica ce apare la animalele tinere, manifestandu-se ca o carenta vitamino-minerala ( deficit) sau dezechilibru vitamino-mineral. Principala cauza a rahitismului, atat la pisici, cat si la catei, este dezechilibrul dintre calciu, fosfor, vitamina D si parathormonului, hormonul responsabil de reglarea celorlalte in organism.

Cel mai adesea rahitismul se prezinta clinic la tineretul cu resurse limitate de hrana si ;a animalele ce primesc hrana slaba din punct de vedere calitativ, incompleta. Un alt factor important este expunerea la soare, animalele tinute strict in interior sau in tarcuri la umbra, sunt mai predispuse la dezvoltarea rahitismului.

Clinic, animalele cu rahitism vor prezenta dificultati la deplasare, dureri articulare, membrele curbate, cu aspectul literei O sau X. Frecvent apare si ptoza abdominala, deficiente in formarea dintilor cu aspect anormal, probleme cutanate datorate imunitatii scazute. In cele mai severe cazuri, se pot observa fracturi spontane.

Preventia si tratamentul consta in:

– administrarea hranei de buna calitate, bogata in P, Ca

– plimbari in aer liber de minim 2-3 ori pe zi

– la rasele mari se recomanda suplimente 20 zile/ luna in primul an de viata (intrebati medicul pentru recomandari suplimentare)

Cazul despre care vrem sa va vorbim este unul dintre cele mai agresive. Catelusa Spirit/ Thora a fost gasita pe marginea drumului spre Comanesti cu fracturi spontane, membrele curbate complet, demodecie generalizata, stare generala foarte proasta, foarte slabita. Membrul anterior a necesitat amputare (efectuata de colega noastra dr. Andreea Teirau, Sascut), dermatita parazitara- numeroase bai, comprimate antiparazitare lunare, protectoare hepatice, suplimente vitamino-minerale. Chiar si in acest moment poarta permanent orteza la membrul anterior ramas, in ideea de a o ajuta in deplasare, pentru ca, dupa cum observati, Thora este o catelusa de talie mare, astfel ca mersul in 3 picioare nu poate fi usor.