Rinotraheita

Rinotraheita este o afectiune virala a pisicilor (indiferent de varsta), manifestandu-se prin sindrom respirator: febra, jetaj (secretii nazale), secretii oculare, conjunctivita, iritatie laringiana/faringiana, durere la deglutitie (inghitire), tuse, stranut, raluri (horcaituri), unori inapetenta, pana exoftalmie, cu pierderea umorii apoase si respectiv pierderea unilaterala sau bilaterala a ochilor. Frecvent pisica prezinta doar febra si conjunctivita sau doar cateva dintre simptomele enumerate anterior.

Rinotraheita este produsa de un herpesvirus, este extrem de contagioasa in colectivitatile de pisici, se transmite cu usurinta prin secretiile celor bolnave (inclusiv prin boluri, litiera- contaminate de pisici bolnave), dar si de la mama la nou-nascuti. Pisicile vizate sunt cele nevaccinate.

Factorii favorizanti sunt:

  • colectivitati de pisici
  • conditii improprii sau stresante pentru pisici
  • sistem imunitar deficitar

Vaccinurile (chiar si cele trivalente) asigura protectie impotriva herpesvirozei, daca schema de vaccinare este corecta, daca se respecta varsta minima de vaccinare si efectuarea vaccinarii cu rapel in primul an de viata sau in primul an de vaccinare.

Pisicile ce trec de un episod de rinotraheita pot ramane toata viata cu sensibilitate respiratorie. Totusi, nu trebuie exclusa infectia cu FIV la pisicile ce prezinta sindrom respirator repetitiv.

Cazul nostru este Rudi, un caz gasit de noi in Tuzla, intr-o curte. L-am gasit cand avea sub 500g, desi avea 3 luni… febra, inapetenta, conjunctivita severa cu secretii nazale si oculare. Dupa o luna a ajuns la familia lui. Dar a necesitat timp, suplimente cu lizina, tratament intensiv cu mucolitice, bronhodilatatoare, diuretice, antiinflamatoare, antibiotice.