In urma accidentelor, animalele pot suferi numeroase traume. Daca rezultatul injuriilor sunt doar la nivel cutanat sau sangerari superficiale, putem considera animalul salvat. Uneori un animal fara semne post-traumatice poate fi in stare mai grava decat un animal acoperit de sange, pentru ca pot aparea contuzii, hemoragii interne, produse de rupturi de organe. Cel mai frecvent hemoragia interna apare in urma rupturii hepatice, splenice sau a vezicii urinare, foarte rar aparand ruptura renala.
Animalul prezentat in urma unui accident va fi consultat, urmand mai multi pasi: masurarea temperaturii rectale, verificarea mucoaselor, ritm cardiac, frecventa respiratorie, va fi ascultat cu stetoscopul. Pisicile, in mod deosebit, vor fi controlate de fractura de simfiza mandibulara si de palatoschizis. De asemenea, pentru acuratetea diagnosticului, va fi nevoie de o ecografie abdominala AFAST (doar in anumite puncte ale abdomenului, pentru a stabili daca animalul prezinta hemoragie marcanta), dar si de hemoleucograma si biochimie (analize de sange).
Unul dintre cazurile noastre traumatice a fost Piper, un pisic gasit noaptea agonizand pe strazile din Bacau, hipotermic, cu numeroase excoriatii, multiple plagi cutanate, sangerande, ruptura linguala, hemoragie ureche dreapta, hemoragie sclera stanga, palatoschizis (fractura a palatului dur), fractura simfiza mandibulara. S-a intervenit de urgenta, s-au suturat plagile noi, proaspete, s-a remediat fractura de simfiza mandibulara cu un cerclaj, au fost toaletate toate plagile, s-a facut videootoscopie, iar la final s-a efectuat orhidectomia (castrarea).
Dupa aproximativ o luna de internare, in care a fost tratat atat local, cat si pe cale generala, monitorizat, hranit cu seringa aproximativ 2 saptamani pana a inceput cicatrizarea palatului dur, pisicul Piper a plecat „ca nou” la propria sa familie, doamna ce l-a gasit in seara in care agoniza!
Interventia a fost efectuata de dr. Berbece Elena si asist. vet. Alexa Teodora.
0 Comentarii