Ce este urolitiaza?
Urolitiaza este una dintre cele mai frecvente cauze ale cistitei la pisici și indică formarea de sediment sau chiar pietre la nivelul tractului urinar. În funcție de pH-ul urinar, de obicei este vorba despre striviți sau oxalați de calciu.
Localizarea lor poate fi inițial la nivelul lumenului vezicii urinare, provocând inflamații și leziuni ale mucoasei. Uroliții pot fi întâlniți și la nivel uretral și pot provoca obstrucții, având consecințe deosebit de grave ca hidronefroza. În cazurile de hidronefroză se poate ajunge la intervenția de îndepărtare chirurgicală a rinichiului afectat.
Factori de risc
Struviți
- vârsta: incidența cea mai mare apare la pisici cu vârste cuprinse între 2 și 7 ani
- sex: femelele sunt mai susceptibile
- rasă: siamezele sunt mai susceptibile (risc mai mic: persană, persan himalayan, rex, albastru de Rusia, birmanez)
- asocierea cu infecții bacteriere: mai des întâlnită la pisoi și pisici geriatrice
Oxalați de calciu
- vârsta: pisicile geriatrice, cu vârsta cuprinsă între 8‑12 ani sunt mai des afectate de apariția cristalelor de oxalat de calciu
- sex: de obicei masculii dezvoltă mai des oxalați de calciu
- rasă: europeană, dar și rasele pure: ragdoll, persană- mai susceptibile
- asocierea cu infecții bacteriene: apare rar, dar pe HLG adesea putem observa neutrofilie
Factorii legați de dietă- Hrana bogată în magneziu, fosfor, calciu, sodiu, clor și fibre, conținând proteină moderată a fost asociată cu un risc crescut.
Diagnostic
- anamneza: proprietarul observă că pisică urinează des, puțin, uneori cu scurgeri sangvinolente, apatie sau chiar vocalizare în timpul micțiunii
- examenul clinic: în regiunea peniană/ vulvară se poate observa uneori iritație locală, cauzată de linsul excesiv
- examenul ecografic: va arăta peretele îngroșat al vezicii urinare, dar și un aspect tipic pentru sedimentul urinar
- examenul radiologic: uneori e necesar în scop de diagnostic pentru a identifica pietrele deja formate/ preoperator pentru stabilirea localizării lor (/Aparatură – Amon Vet Care)
- analizele de urină- sumar și sediment urinar: în urma recoltării unei probe de urină se pot examina mai mulți parametri urinari, cei mai importanți fiind leucocitele, proteina, glucoză, pH ul urinar, ulterior proba se examinează la microscop- în funcție de formă cristalelor, se poate numi exact tipul de urolitiază
- urocultura: după recoltarea în condiții de sterilitate (cistocenteză), dacă sumarul urinar indică necesitatea sa, se poate trimite această probă de urină la un laborator specializat, iar rezultatul va confirma/ infirmă prezența unei suprapuneri bacteriene
Tratament
Fiind afecțiuni metabolice, acestea necesită timp și răbdare din partea proprietarului. Dieta va fi stabilită în funcție de tipul cristalelor identificate, iar protocolul va fi stabilit de medicul veterinar prin coroborarea tuturor rezultatelor menționate anterior. Pisicile ce trebuie să primească dieta în acest sens vor locui singure (fără alte pisici) sau, dacă este vorba de un colectiv de pisici, aparținătorul va trebui să pună la dispoziția lor feedere speciale (dispozitive ce se deschid pe baza identificării unui microcip specific).
Necesitatea dietei se verifică la fiecare 14 zile inițial, apoi la 3 luni, urolitiaza nefiind mereu o condiție ce necesită dietă pe viață. În cazul în care starea animalului se depreciază și apar și modificări biochimice (afectare renală), tratamentul trebuie instituit de urgență și poate consta în plasarea unei sonde uretrale la masculi, cistocenteză pentru eliberarea tensiunii vezicii urinare sau intervenție chirurgicală de urgență (cistotomie, litotripsie, uretrostomă etc).

Cazul nostru Becky
Un caz atipic, o pisicuță rasă Sfinx, cu simptomele specifice- deși este femelă, deși este sub vârsta de 6 ani, deși nu este obeză și deși nu face parte din rasele expuse în mod deosebit acestei afecțiuni, ea ne-a pășit pragul și are diagnostic de cistită cu etiologie metabolică, cristale de oxalați de calciu în cantitate mare. Menționăm că uneori pisica mănâncă hrană Urinary de la celelalte pisici din casă (aceasta acidifiază pH-ul urinar și poate conduce la apariția cristalelor de oxalat de calciu).


0 Comentarii